Κακοκαιρία «Διομήδης»: Σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Διομήδης» – Πολλά προβλήματα σε περιοχές της χώρας – Επιδείνωση του καιρού και την Τετάρτη

Προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Διομήδης», η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη η πτώση του υδραργύρου είναι αισθητή, ενώ στο επίκεντρο έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Καρδίτσα, η Μαγνησία και η Λαμία.

Στη Θεσσαλία φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, η πυροσβεστική από το πρωί κλήθηκε να απεγκλωβίσει ανθρώπους από αυτοκίνητα, ενώ συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Μεγάλα προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση καταγράφονται και στα Φάρσαλα όπου επιχειρούν περισσότερα από 15 μηχανήματα του Δήμου.

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Στους Γόννους Λάρισας έχουν φουσκώσει τα ρέματα, ενώ στη θεσσαλική μεριά του Ολύμπου, κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, εξαιτίας ισχυρών ανέμων που προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Παράλληλα, στον Δήμο Αγιάς ο αφρός της θάλασσας σκέπασε την ακτή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Λάρισα, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρων, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, η υπερχείλιση χειμάρρων και η μεγάλη συγκέντρωση όγκου ύδατος οδήγησε νωρίτερα στην απόφαση για προληπτική εκκένωση της Υπέρειας του δήμου Φαρσάλων.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκκενωθούν και άλλες τοπικές κοινότητες της περιοχής.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που καταγράφονται και στην πεδιάδα των Φαρσάλων καθώς οι ζημιές σε καλλιέργειες είναι μεγάλες.

Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα προβλήματα και στη Μαγνησία καθώς στο Βόλο έχουν ξεριζωθεί δέντρα ενώ στο κέντρο της πόλης έχουν καταγραφεί διακοπές ρεύματος. Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στη Μακρινίτσα.

Στην Καρδίτσα, τα νερά των ποταμών Καλέτζης και Καράμπαλης απειλούν και πάλι την πόλη, ενώ ανά διαστήματα σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Παράλληλα στον Άγιο Θεόδωρο πλημμύρισαν σπίτια. Σημειώνεται ότι σε ορεινούς δήμους του νομού Καρδίτσας έχουν πέσει αρκετά χιόνια.

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται και στη Φθιώτιδα, ενώ στο τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τη Λαμία ξεκίνησε έντονη χιονόπτωση.

Συνεχής βροχόπτωση σημειώνεται και στην περιοχή της Λαμίας, ενώ οι τοπικές αρχές προβληματίζονται καθώς πρόσφατα χείμαρροι στην περιοχή δημιούργησαν προβλήματα.

Σημαντική είναι η χιονόπτωση και στα ορεινά της Περιφέρειας Τρικάλων.

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται από τα νωρίς το πρωί και στα νησιά των Σποράδων, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο.

Έντονη χιονόπτωση σε Μακεδονία και Ήπειρο

Προβλήματα από τη χιονόπτωση καταγράφονται στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ και στην Ήπειρο έχουν σημειωθεί ισχυρές χιονοπτώσεις. Παράλληλα, στα άσπρα ντύθηκαν Κοζάνη, Φλώρινα και Ημαθία.

Η πορεία της κακοκαιρίας «Διομίδης»

Συνεχίζεται η κακοκαιρία την Τετάρτη

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία την Τετάρτη καθώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα, πρώτα στα βόρεια, και μετά το μεσημέρι σε πολλές περιοχές, θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ και ενδεχομένων τοπικά 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα όπου αρχικά αναμένονται μεταβαλλόμενοι άνεμοι εντάσεων έως 5 μποφόρ αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και μετά αναμένεται να έχουν ασθενή κατά βάση χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν και βαθμιαία στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς.

Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, ενώ έγινε συνολική αποτίμηση της μέχρι στιγμής κατάστασης από τους Περιφερειάρχες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί προβλήματα κυρίως στη Θεσσαλία, «τα οποία αντιμετωπίζονται επιτυχώς παρά τη σφοδρότητα των φαινομένων, χάρη και στις παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα από πλευράς Περιφέρειας και όλων των τοπικών φορέων. Για προληπτικούς λόγους έγιναν περιορισμένες σε αριθμό προληπτικές απομακρύνσεις πολιτών από τις οικίες τους στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων. Αποφασίστηκε, επίσης, να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι «το σύνολο των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται επί ποδός και σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, ενώ ευχαρίστησε όλους θερμά για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν και την άριστη συνεργασία».

Τέλος, υπενθυμίζεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί